Jucus konyhája

Basic CMYKA „Dunamező” és „Jucus konyhájának”  története!

A Dunakanyar hajdan „virágzó” málnatermő területei sok ember megélhetését biztosították. A szinte egybefüggő „Marosi málna” mezőket, csak a gazdák és családjuk vitaminforrását biztosító gyümölcsfák tarkították. A helyi gyárakban dolgozó emberek, a munka végeztével szinte azonnal a földeken tudták folytatni a napot. A helyi ipar megszűnésével, az ingázás elvitte az időt a földeken történő munkáktól. A málnásokat beszántották és már csak a gyümölcsfák maradtak az úgynevezett „Dunamezőben”. A birtokok gazdátlanul, elhanyagolva várták jobb sorsukat. Ezen területek gazdái, mára már nem is képesek önerőből rendben tartani a megmaradt gyümölcsösöket, ezért keresnek olyan embereket, akik ezt kis költségen, vagy a gyümölcsért cserébe megteszik azt. Ezeket a gyümölcsöket az érési szezonban eladásra lehet felkínálni, vagy feldolgozva már egy év áll rendelkezésre az értékesítésre.

Mi a feldolgozás, és a saját értékesítés mellett döntöttük. Így született meg „Jucus konyhája”, ami elnevezésében a feldolgozás kezdeti méreteire is utal! Itt jelenleg is csak ketten dolgozunk, de már nem a konyhában, hanem az erre a célra kialakított helységben. A sok kézimunkát igénylő folyamat során, megmossuk a gyümölcsöt, kivágjuk a beteg részeket, magozzuk, daráljuk, hidegen préseljük, kíméletesen hőkezeljük, és steril csomagolóanyagokba töltjük a gyümölcsleveket. A hókusz – pókusz , hozzáadott vitaminok, ízfokozók helyett, ez CSAK az ÉRETT gyümölcs leve, és ez a lényeg! A szüretnél mi sokszor újrajárjuk a sorokat és csak a feldolgozásra megérett gyümölcsöket szedjük le, így a különleges ízhez már nem kell semmit hozzátennünk – maximum egy mosolyt, ha ízlett!  Egészségére váljék!

Jucus 2Zajácz Judit (Jucus konyhája – Zebegényi vendégházak)

Cím: 2627. Zebegény, Kós Károly út 1.

E-mail cím: tabor@nomadia.hu

Telefonszám: +36/30 468 1347

 

TERMÉKEINK:

– 100%-os gyümölcslevek: Ennél az eljárásnál, a kézzel mosott, magozott gyümölcsökből, zöldségekből hidegen préseléssel nyerjük ki a levet. A gyümölcslevet kíméletesen hőkezeljük, hogy az értékes természetes anyagok, mint például: gyümölcscukor, gyümölcssav, ásványi sók vagy vitaminok megmaradjanak. Az elkészült gyümölcsléhez nem adunk hozzá cukrot, tartósítószert, színezéket, és nem higítjuk fel vízzel.

Választékunk: alma, alma+ körte, alma + birs, alma + fekete ribizli, alma + szőlő, meggy, piros ribizli, fekete ribizli.

 

 

– Lekvárok: A lekvárkészítő a gőz által párolja le a gyümölcsökből, zöldségekből a levet. Ezzel a módszerrel történő lekvárkészítés előnye, hogy az csak felforrósodik, de nem fő fel. A felszálló forró gőztől a gyümölcsök, zöldségek sejtfalai megrepednek  és kifolyik a lé. Az értékes természetes anyagok, mint például: gyümölcscukor, gyümölcssav, ásványi sók vagy vitaminok ezáltal megmaradnak.

Választékunk: Meggy, Szilva, Feketeribizli, Narancsos céklalekvár csokival.

– Így készül:

P1000887Photo0081Photo0085 Photo0027 Photo0021 IMG_0075 IMG_0113 IMG_0106

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>