„Malom” kulcsos ház, „Nomádia” Jurta Tábor!

A kulcsosházak!

 

“A magyarországi turistaszálláshelyek egyik jellegzetes és sokak által kedvelt formája a kulcsosház. Eltérően a turistaházaktól és a turistaszállóktól nincs állandó személyzete, így ára is jóval olcsóbb azoknák. A kulcsosházakat többnyire egyesületek, szakosztályok tartják fenn, felügyelője legtöbbször a ház közelében vagy a házhoz legközelebb eső településen lakó gondnok. Érkezéskor általában tőle kell átvenni és távozáskor neki kell leadni a ház kulcsait. Saját érdekünkben is érdemes tehát értesíteni a gondnokot érkezésünk várható időpontjáról.
A kulcsosház félig-meddig önellátó intézmény. Alapfelszereléséhez az ágyakon (általában emeletes) kívül vegyestüzelésű kályhák, felszerelt konyha, közös helyiség (étkező), mosdó, latrina tartozik. A legeldugottabb házakat kivéve ma már villanyvilágítás is általános. Élelmiszer nincs a házban, legfeljebb néhány nem romló alapanyag (só, cukor, egyéb fűszerek, teafű, stb.). Mindenkinek magával kell tehát hoznia a szükséges élelmet. Az adott ház sütési-főzési lehetőségeiről célszerű előzetes tájékoztatást kérni.
A kulcsosházak tehát speciális helyet foglalnak el a turistaszállások között. Az ide érkező vendéget a falra függesztett házirenden kívül az várja, amit az előző csoport otthagyott. Ebből az alapvető tényből következik a legfontosabb írott-íratlan házszabály. A házat mindenki olyan állapotban hagyja el, amilyen állapotban maga is szívesen találná. Mit is jelent ez? Távozás előtt a következőket kell elvégezni: 1. A házat ki kell takarítani. 2. A használt ágyneműt le kell húzni, azt összehajtogatva, csoportosítva (párnahuzatok, lepedők, …) az erre kijelölt helyre tenni. 3. A konyha felszerelését tisztán, elmosogatva hagyjuk ott. A megmaradt élelmiszerből semmilyen romlandó ételt ne hagyjunk a házban. Ezeket, ha nem visszük magunkkal haza, akkor az erre a célra kijelölt szemétgyűjtőbe kell elhelyezni, a többi háztartási hulladékkal együtt. 4. A kályhákat indulás előtt ki kell hamuzni, majd tűzgyújtásra alkalmas tüzelőanyagot kell bekészíteni a házba érkező következő csoport számára.
Mit kell tenni, ha csak ideiglenesen hagyjuk el a házat? A kályhákban a tüzet el kell oltani, a villanyt le kell kapcsolni, az ajtókat pedig gondosan be kell zárni.
A házban való tartózkodásról. A házak elsősorban a pihenést szolgálják, ezért illik kerülni a hangoskodást. Bár a kulcsosházak berendezése többségében régi, használt darabokból áll, ezek mégsem felesleges, kidobásra itélt tárgyak. Vigyázni kell tehát rájuk. Ha mégis tönkremegy valami, azt illik pótolni, vagy anyagilag kell kárpótolni a kezelő szakosztályt. A kulcsosházak többségében van vendégkönyv. Ez, és csak ez szolgál a nevek, vélemények megörökítésére.
E szabályok betartása közös érdek, azt szolgálja, hogy a kulcsosházat még sokan, sokáig kedvükre használhassák.”

Forrás: www.kulcsoshaz.hu

 

„Malom” kulcsos ház, „Nomádia” Jurta Tábor!

 

Szállás megnevezése: Malom kulcsosház – Nomádia Jurta Tábor
Cím: Nagymaros, Törökmező, Malom-völgy
Üzemeltető: Fleischmann Pál
Telefon: 06-30/91 460 91
A szállás típusa: Kulcsosház, jurta szállás
Üzemel: A kulcsosház egész évben, a jurta szállás májustól, októberig.
Szálláshelyek száma: A „Malom” épületében 13 fő, matracon,   egy közös, emeleti hálóban. A két jurtában 11-11 fő tábori ágyakon.
Víz: Ivóvíz a 800 méterre található forrásból.
Mosdási lehetőség: Az udvaron lévő kút vizével, mosdótálból.
WC: Udvaron
Villany: Nincs, de igény esetén agregátorról   időszakosan megoldható. Világítás gyertyával, petróleum, vagy gázlámpával.
Fűtés: Fatüzelésű téglakályha, főzőplatnival
Közös helyiség: Társalgó – konyha az alsó szinten, egy légtérben.
Főzési lehetőség: Felszerelt konyha, fatüzelésű és gáztűzhellyel
Szállásdíj: 1000,-/fő
Kedvezmény: 6 éves korig ingyenes, 6 – 18 éves korig   és 70 év felett 750,-/fő.
Egyéb: Autóval nem lehet behajtani, de a 900   méterre lévő turistaháznál van parkoló. Személyek, csomagok szállítása megoldható a parkolótól, de a tömegközlekedéssel érkezőknek akár Nagymarosról, vagy Zebegényből is! Igény esetén   programokat is biztosítunk. Csak néhány lehetőség: – erdei művészetek – rajz és festés, élet az erdőben – tanyalátogatás, vadászati alapok – vadles, erdészeti ismeretek – tanösvény bejárás, madarak és egyéb barátaink az erdőben – madár és hüllő les, időutazás a környék múltjába – játékos történelmi vetélkedő, őskövületek és lenyomatok – kőzetvadászat, környezetünk ismerete – barangolás az erdőn, amiről a halak beszélnek – horgászati alapok, kenyérsütés, kardforgatás, íjászat, elfeledett játékok …
E-mail: tabor@nomadia.hu
Honlap: nomadia.hu

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.